Laureat rus al premiului Nobel pentru Pace și-a vândut medalia cu o sumă record. Banii vor ajunge la refugiații din Ucraina

de: Cătălina Burghelea
21 06. 2022

Editorul-șef al publicației rusești „Novaia Gazeta”, Dmitri Muratov, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, și-a vândut, luni, medalia cu 103,5 milioane de dolari la o licitatie, ca să strângă bani pentru copiii strămutați din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. Toate încasările vor merge către UNICEF, pentru a ajuta copiii refugiați din Ucraina.

Un jurnalist rus și-a vândut medalia Nobel cu o sumă fabuloasă

Anul trecut, Dmitri Muratov și Maria Ressa (jurnalistă filipineză de investigație) au primit premiul Nobel pentru Pace, onorând „lupta curajoasă pentru libertatea de exprimare”. Editorul rus nu a păstrat banii, ci i-a donat în scopuri caritabile.

Banii vor ajunge la copiii ucraineni

Suma de peste 100 de milioane de dolari, plătită de un licitator prin telefon, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, va fi donată programului UNICEF dedicat copiilor ucraineni strămutaţi în urma războiului, potrivit Heritage Auctions, care a organizat licitaţia.

Într-un videoclip postat de Heritage Auctions, jurnalistul a explicat că Premiul Nobel îţi „oferă ocazia să fii auzit”: „Cel mai important mesaj este că oamenii înţeleg că are loc un conflict şi că trebuie să-i ajutăm pe cei care suferă cel mai mult”, „referindu-se în special la copiii din familiile refugiaţilor”.

Premiul Nobel pentru Pace al jurnalistului rus Dmitri Muratov, pe care l-a scos la licitație, s-a vândut, luni seară, cu 103,5 milioane de dolari, doborând vechiul record. Anterior, cel mai bine plătită medalie Nobel a fost în 2014, când James Watson, a cărui co-descoperire a structurii ADN-ului i-a adus un Premiu Nobel în 1962, și-a vândut premiul pentru 4,76 milioane de dolari.

Cine este Dmitri Muratov

Ziarul „Novaia Gazeta”, al cărui editor-șef a fost Dmitri Muratov, și-a închis activitatea la sfârșitul lunii martie, după ce a primit mai multe avertismente din partea Roskomnadzor, entitatea care supraveghează mass-media din Rusia. Apoi, în aprilie, jurnalistul a fost stropit cu vopsea într-un tren care se deplasa pe ruta Moscova-Samara, de către un individ necunoscut. Vestea a fost dată de proiectul „Novaia Gazeta. Europa”, care a fost lansat de foștii angajați ai publicației rusești, care au ales să părăsească țara natală din cauza cenzurii impuse de Kremlin.

Ultimul avertisment primit de gazetă a fost dat după ce Dmitri Muratov a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu. Discuția a fost imediat interzisă pe teritoriul Rusiei. Pentru a evita închiderea definitivă, ziarul său și-a suspendat apariţiile până la încheierea „operaţiunii militare speciale”, termenul pe care îl folosește Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina.